Öntözőrendszer

„Amikor a virág kinyílik, a pillangók megtalálják. Amikor a fák virágoznak, a madarak maguktól ellepik az ágakat, amikor a levelek elszáradnak és lehullnak, a madarak elrepülnek.” 

Shunmyo Masuno

ontozorendszer-javorfakert

Öntözőrendszer

„Amikor a virág kinyílik, a pillangók megtalálják. Amikor a fák virágoznak, a madarak maguktól ellepik az ágakat, amikor a levelek elszáradnak és lehullnak, a madarak elrepülnek.” 

Shunmyo Masuno

ontozorendszer-javorfakert

Megfizethető kényelem az Ön kertjében is!

Manapság szinte senkinek sincs annyi ideje, hogy olyan alapossággal és tökéletességgel öntözzön, mint egy automata berendezés, ráadásul, ha jól meg van tervezve és jól van üzemeltetve, még vizet – így pénzt is- spórol nekünk!

A helyes öntözési időpontok megválasztása a hajnali időpontokra tehető, (semmiképp sem este) mivel még a nyári forróságban is ekkor van a leghűvösebb, ekkor a legkisebb a párolgási veszteség, így a kilocsolt vízmennyiség szinte 100%-osan hasznosul. Tehát kevesebb vízmennyiséggel tudjuk a földünket, növényeinket, gyepünket megitatni. Valljuk be: hajnali 3-4-5 órakor senki nem fog minden áldott nap felkelni, hogy ezt a feladatot elvégezze, de szerencsére nem is kell.

Mára már szinte kimondható, hogy egy új kert alapvető tartozéka egy jó minőségű öntözőrendszer, amivel mire felkelünk csak egy csésze kávét kell lefőznünk, kiülni a teraszunkra, vagy egy padocskára és élvezni a harmatos, frissen locsolt, üde zöld gyep látványát és hallgatni a madarak csicsergését. Önnek is és a kertnek is szüksége van az öntözőrendszerre.

Az általunk telepített, vezető amerikai márkákból (Hunter, Rainbird, Signature) összeállított rendszerek, megfelelő karbantartás mellett mindezt teljes biztonsággal, sok-sok évig elvégzik Ön helyett! 

az öntözőrendszer részei

 Beállíthatjuk többek között, hogy:
 • Mikor kezdjen öntözni? - Leginkább a hajnali órákat válasszuk.
 • Melyik napokon öntözzön? - Pl. a tavaszi, vagy őszi hónapokban elég lehet heti egy-két nap is, míg nyáron akár heti 5-6 nap is szükséges lehet.
 • Melyik zóna, mennyi ideig öntözzön? - Nyilván a kert árnyékosabb részeit felesleges annyi ideig működtetni, mint a naposabb részeket.
 • Kiegészíti a vezérlő egységet. Kerüljük a túlöntözést! Nem kapcsolja be a rendszert ha esik az eső, valamint az érzékenysége is állítható a leesett vízmennyiségtől függően.
  Az öntözőrendszer egy-egy zónáit, a vezérlőautomatika által adott jelre (24V) nyitja-zárja. A megfelelő időpontban, a megfelelő ideig hagyja áramlani a vizet növényeinkre, gyepünkre. A szelepeket egy földbe süllyesztett csapszekrénybe telepítjük a gyep szintjével egy síkban, melynek csak a zöld fedele látható, így nem rontja a gyönyörű összképet.
  A föld alá süllyesztett (kivéve mikroszórók), öntöző elemek. Csak az öntözési idő alatt bukik elő a föld alól, egyébként láthatatlan!
  A beöntözendő terület nagyságától függően, lehetnek:
 • Spray - kisebb távolságokra, (kb. 4-5m-ig)
 • Rotator- közepes távolságokra (kb. 8-10m-ig), ill.
 • Rotoros- nagyobb távolságokra (akár 15-20m-ig)
 • Mikroszórók- sziklakertek öntözéséhez.

 • Manapság családi házak kertjében leginkább a Hunter cég MP Rotator szórófejeit használjuk. Ezek nagyon megbízhatóan, kevés vízfelhasználás mellett kiváló szórásképpel, gazdaságosan telepíthető és víztakarékosan üzemeltethető.
  Részei a szűrő, a nyomáscsökkentő és a csepegtető cső. Leginkább sövény sorokat, nagyobb beültetett részeket látjuk el vele vízzel, valamint ahova esetleg nem ér el a szórófejek hatósugara. Akár fenyőkéreggel, akár kaviccsal eltakarva kertünkben ez is láthatatlan.
  Csővezetékek, szerelvények, idomok, KPE fittingek, valamint kút-, vagy esővíztárolóból való öntözésnél a szivattyúk, szűrők.

  karbantartás

  (és telepítés utáni egyéb költségek)

  Legfontosabb a téliesítés. Mivel a csővezetékek csak kb: 30-40 cm mélyre vannak leásva és a szórófejek is közvetlen a föld alatt vannak, a rendszert (vízvezeték, mágnes-szelepek, szórófejek) kompresszorral kell kifújni a tartósan fagyos idők beállta előtt. Az esetlegesen telepített szivattyút, szűrőt is vízteleníteni kell. A vezérlőegységből az elemeket ki kell szedni.

  A tavaszi beindításnál, a szórófejek ellenőrzése elengedhetetlen. (Kiemelkednek-e rendesen a földből víznyomásra, megfelelő-e a szórásképük, nem tömődtek-e el a szűrők, stb…)

  Az általunk telepített rendszereknél a garanciát csak abban az esetben vállaljuk, amennyiben ezeket a feladatokat Mi végezzük el.

  Érdemes megemlíteni még, hogy a hálózati vízről működtetett rendszereknél sokkal kevesebb a meghibásodás, mivel a víz sokkal tisztább, az öntözőrendszer tartósabb, kevesebb karbantartást igényel!

  balint-viktor-javorfakert-kertepites-ontozorendszer-nagy
  balint-viktor-javorfakert-kertepites-ontozorendszer-nagy