Kertépítés, kertrendezés

„A kert ugyanaz, mégis mindennap másnak tűnik. Különbség van a verőfényes és az esős napok között, és a lehullott levelek száma napról napra változik. A kert soha nem ugyanolyan egyik nap, mint a következőn. Azt mondjuk: „Minden nap új, és holnap is új lesz.” Ugyanígy van ez az emberekkel is. Mai gondjaink a nappal együtt véget érnek. Holnap te is új leszel. Ezért nem kell nyugtalankodni.”

Shunmyo Masuno

v

Kertépítés, kertrendezés

„A kert ugyanaz, mégis mindennap másnak tűnik. Különbség van a verőfényes és az esős napok között, és a lehullott levelek száma napról napra változik. A kert soha nem ugyanolyan egyik nap, mint a következőn. Azt mondjuk: „Minden nap új, és holnap is új lesz.” Ugyanígy van ez az emberekkel is. Mai gondjaink a nappal együtt véget érnek. Holnap te is új leszel. Ezért nem kell nyugtalankodni.”

Shunmyo Masuno

v

Kertépítés 7 lépésben

Hogyan is kezdjünk neki?

1. Felkészülés

Az ideális kert kialakításához a szakembereken kívül szükség van egy nagyon fontos tényezőre, méghozzá a Megrendelőre. Fontos, hogy mindaz, amit szeretne a kertjében megvalósítani, annak az alapjai már a kapcsolatfelvételt megelőzően kikörvonalazódjanak, hiszen így Ön is megspórolhatja az “ingyenes felméréssel-tervezéssel” önmagukat hirdetők elrugaszkodott árajánlatait és elképzeléseit.
Ihletet meríteni sokféleképpen lehet, de a legegyszerűbb, ha körülnéz az interneten, séták vagy kirándulások közben felméri a környezetében lévő kerteket, esetleg kertészeti könyveket lapozgat.
Mindenek előtt azonban érdemes meghatározni az alábbi pontokat:

- A kert feladata (pl. dísz, sport, gyerek-, vagy kutyabarát...)

- A kert stílusa (pl. modern-minimál, mediterrán, természetbarát stb...)

- A kedvenc növények összegyűjtése (pl: kertészetekben, árudákban nézelődve…)

- Az anyagi keret, amit a teljes építésre szánna. Érdemes a váratlan kiadásokkal is számolni.
2. Felmérés, tervezés

Minden jó és hatékony munka a felméréssel kezdődik. A személyes megtekintés és felmérés nagyon fontos egy látványos kert megépítése előtt. A terepszemlén méréseket végzünk és minden más eshetőséget felmérünk a meglévő talaj minőségétől kiindulva egészen a kert tájolásáig. A felmérés alatt a kert adatait, illetve az Ön által átadott információkat jegyzeteljük, hogy ezek az adatok segítségünkre legyenek a tervezésnél, az árajánlat elkészítésénél.
Jöhet a munka…
avant-225-foldmunka-javorfa
3. Tereprendezés
Az árajánlat elfogadását és az időpont egyeztetését követően kezdődik munkánk legjava. Fontos az alapokat hatékonyan kezdeni, ezt mi legtöbb esetben munkagépünkkel (Avant 225) kezdjük. A földmunkálatok és a tereprendezés minden kertépítés alapja. Itt kerül sor az esetleg sittes, gazos részek felszedésére, kivágott fák, bokrok gyökereinek, tuskóinak eltávolítására, konténerrel-, kisteherautóval való elszállítására (külön kezelve a sittet ill. a zöldhulladékot!). Az esetleges térkövezés, támfalazás, a járdák, kerti pihenők kialakítása után ebben a fázisban kerül sor a kerti szegélyek, esetleg szikkasztók kiásására, az öntözőrendszer nyomvonalának kiásására, a sziklakertek építésére. A szegélyezéssel, térkövezéssel a kert már nagyvonalakban kialakult. A tervek alapján elkészítjük az öntözőrendszert, lefektetjük a kerti világítás védőcsöveit is, ha szükséges bekábelezzük, előkészítjük a villanyszerelőknek.
avant-225-foldmunka-javorfa
avant-225-gepi-foldmunka-javorfakert
4. Ültetés
A megfelelő növények kiválasztása, megvásárlása után, -amit akár velünk együtt sikerült kiválasztani az általunk ajánlott, megbízható kertészetekből, akár az Ön által beszerzett növényekkel.  Végre kezdődhet az igazi kertész munka, az ültetés! Ez az egyik leglátványosabb, ugyanakkor nagy odafigyelést és komoly tapasztalatot igénylő folyamat a kertépítés során. A különböző fajtájú és nagyságú növényeknek a megfelelő méretű ültető-gödreinek a kiásása, a megfelelő termőtalajjal, tápanyaggal való feltöltése. Ilyenkor szembesül az ügyfél a munkánk csodálatos részével, amikor is megtöltjük “élettel” a kertet. A fák, a különböző növények és az örökzöldek látványos egyensúlya alakítja ki az igényes kert összhangját. Az ültetések befejeztével az ágyások takarása következik. Mára már itt is számtalan lehetőség közül választhatunk. A különböző típusú-minőségű fenyőkérgek, mulcsok, valamint díszkavicsok között.
avant-225-gepi-foldmunka-javorfakert
kert-munkalatok-javorfakert
5. Füvesítés / Gyepszőnyegezés
A gyepszőnyegezés vagy füvesítés is igényli a szakmai tapasztalatot, hozzáértést, hiszen egy szép pázsit önmagáért beszél. Fontos a megfelelő minőségű termőföld, komposzt, valamint egyéb talajjavítók, tápanyagok bedolgozása. Sokan választják a gyepszőnyegezést, mert az gyors eredményt hoz. Ha azonban költséghatékonyabban szeretne szép gyepet kertjébe, mindenképpen a fűmagvetés a jobb megoldás. Ez komolyabb utómunkálatokat von maga után (pl: szelektív gyomirtás, fűpótlás után-vetés stb.) és legnagyobb hátránya az, hogy sokáig nem használható rendeltetésszerűen (ilyenkor jobb megoldás a gyepszőnyegezés). Azonban mindkét változatra elmondható, hogy hozzáértő kezekre lesz szükség, így sokáig gyönyörködhet benne. A döntést mindenképpen a Megrendelőre bízzuk.
kert-munkalatok-javorfakert
kertepites-kertrendezes-budapest-javorfakert
6. Átadás
A végső lépés a munka és a kert átadása az ügyfélnek. Ilyenkor részletes tájékoztatást is nyújtunk a továbbiakban elvégzendő munkálatokkal kapcsolatban, valamint megmutatjuk az öntözőrendszer működését, használatát és hasznos tanácsokkal látjuk el, hogy hosszútávon is gyönyörködhessen új kertjében.
kertepites-kertrendezes-budapest-javorfakert
7. Utógondozás és garancia

Nálunk a kert további gondozására is van lehetőség, így nem kell lemondani arról, hogy hosszú évek múlva is ugyanolyan pompában ússzon a kert, mint amikor elkészül. Legyen szó egész éves, vagy alkalmankénti karbantartási ajánlatról, nem kell rejtett költségekkel számolni, az árajánlat minden várható költséget tartalmazni fog.

Az első őszi öntözőrendszer téliesítést ingyenesen végezzük el, a további tavaszi beüzemeléseket és újabb őszi téliesítéseket már felár ellenében.

Az öntözőre kiadott garancia kizárólag abban az esetben marad érvényes, amennyiben mindkét munkafolyamatot mi végezzük!

A növényekre és a gyepre eredési garancia érvényesíthető, de kizárólag abban az esetben, ha öntözőrendszer is telepítve lett! (és használatban is van…)

Rendkívül fontos, hogy a kert folyamatos törődést igényel, méretének függvényében hetente több órát kell rááldoznunk, hogy szép maradhasson. A tavaszi metszést minden esetben célszerű szakemberre bízni, ahogy az öntözőrendszer beüzemelését és téliesítését is.

Kertrendezés

Meglévő kertek alakítása, átalakítása

„Amikor a virág kinyílik, a pillangók megtalálják. Amikor a fák virágoznak, a madarak maguktól ellepik az ágakat, amikor a levelek elszáradnak és lehullnak, a madarak elrepülnek.”

Shunmyo Masuno

Meglévő kertek alakítása, átalakítása…

Öreg, megcsúnyult, felkopaszodott, kiszáradt, veszélyessé vált fák-, bokrok-, cserjék- örökzöldek ifjítása, kivágása.

Gyökerek tuskók kiszedése, főleg gépi munkával. (AVANT 225)

Kert karbantartás

Hogy kertje szép és gondozott maradjon

Vállalunk állandó, – akár heti-, havi rendszerességgel- vagy csak évi egy-két alkalommal:
 • Fűnyírást, fűkaszálást, gyepszellőztetést, felülvetést,
 • Fakivágást, ifjítást,
 • Sövénynyírást, fák-, bokrok-, cserjék nyírását, metszését,
 • Növények és a gyepfelületek tápanyag utánpótlása.

 • Ez esetekben előnyt élveznek az általunk készített kertek tulajdonosai. Sajnos a véges munkakapacitásunk miatt nem mindig van lehetőség új kertkarbantartási munkákat elvállalni! (Főleg a tavaszi időszakokban)

  A megfelelő minőségű és hatékony munkához azonban fontos megemlíteni a karbantartási feladatokhoz elengedhetetlenül szükséges profi szerszámokat, gépparkot, amiket Mi is használunk!

  A karbantartásnál keletkezett zöldhulladékot, nyesedéket minden esetben elszállítjuk és a Főkert komposzt-telepére kerül leadásra! (térítési díj ellenében! Nem dobjuk ki az erdő-mező szélén és nem gyújtjuk fel!) Itt megfelelő kezelés és érlelés után immár komposzt formájában újra felhasználható lesz talajjavításra, ültetésekre akár az Ön, akár mások kertjében!
  balint-bence-nevjegy-nagy-javorfakert
  balint-viktor-javorfakert-kertepites-ontozorendszer-nagy